Να φύγει ή να μη φύγει;

Ήδη ο «πόλεμος» για την τύχη της τρόικα έχει αρχίσει στην κυβέρνηση. Το εναρκτήριο λάκτισμα, αν θυμόμαστε καλά, το είχε δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από παλιότερα, όταν μας έλεγε ότι κάποια στιγμή πρέπει να απαλλαγούμε από την τρόικα.

Φρόντισε, βέβαια, να δώσει και τον τρόπο μέσα από τον οποίο θα απαλλαγούμε από την παρουσία της. Εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα όσα προτείνει!!! Ομολογουμένως …είναι και αυτός ένας τρόπος που έχει μια …μικρή δυσκολία. Καθιστά την τρόικα οιονεί παρούσα, ενώ δένει τη χώρα χειροπόδαρα στα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης – υπό επιτήρηση – για τις επόμενες δεκαετίες!

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τόνιζε ότι διαπραγματεύεται με την τρόικα σκληρά και ανακοίνωνε πάντα τις «κόκκινες γραμμές» πίσω από τις οποίες δε θα υποχωρούσε. Όλοι ξέρουμε ότι αυτές τις κόκκινες γραμμές η τρόικα τις έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια αλλά το παιχνίδι των εντυπώσεων καλά κρατούσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φρόντιζε να τονίζει και αυτός ότι πρέπει να υπάρχουν κόκκινες γραμμές και μάλιστα να υπάρξει αντίσταση στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας. Ταυτόχρονα, υπό τη μορφή παρακλήσεων, απευθυνόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την καλούσε να αλλάξει στάση απέναντι στη χώρα μας και να πάρει υπόψη της τις αντοχές του Ελληνικού λαού.

Τώρα βλέπουμε να γίνονται και πάλι συναντήσεις μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου για να «καθοριστεί η στρατηγική» απέναντι στην τρόικα. Στο μεταξύ ο Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι «δεν θα τρέχουμε πίσω από την τρόικα», ενώ ο Αργύρης Ντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από το δικό του υπουργείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτός εφαρμόζει κυβερνητικές αποφάσεις και ότι δεν κάνει προσωπική πολιτική. Γενικά τα ΜΜΕ εμφανίζουν τους υπουργούς της κυβέρνησης απρόθυμους να εφαρμόσουν τα όσα απαιτεί η τρόικα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, από τη μια οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης να καθορίζουν και πάλι τις κόκκινες γραμμές και από την άλλη ορισμένοι, τουλάχιστον,  υπουργοί να εμφανίζονται απρόθυμοι να εφαρμόσουν τα όσα απαιτεί η τρόικα, παρεμβαίνουν τα συγκροτήματα των ΜΜΕ για να βάλουν το δίλημμα: «Να φύγει ή τρόικα ή να μη φύγει»;

Και προς επίρρωση αυτού του διλήμματος επικαλούνται την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγει στις αγορές για δεύτερη φορά, που, όμως, δεν κατόρθωσε να αντλήσει τα 3δισ. ευρώ, που επεδίωκε για να καταλήξουν ότι «τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε δεδομένα», για να συμπληρώσουν ότι «τίποτε λοιπόν δεν εγγυάται ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα βρει σε μεσομακροπρόθεσμη βάση τα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές»!

Το συμπέρασμα είναι ότι η τρόικα πρέπει να παραμείνει, γιατί «αντιθέτως, διώχνοντας πρώιμα την τρόικα και μη έχοντας εξασφαλισμένες εγγυήσεις  μπορεί να εμπλακεί σε περιπετειώδεις αναζητήσεις, οι οποίες σίγουρα θα κοστίζουν περισσότερο και θα υπονομεύουν τα όποια αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων».

Φυσικά την ίδια στιγμή αυτά τα συγκροτήματα των ΜΜΕ σπεύδουν να αναγνωρίσουν ότι «μπορεί να πει κανείς ότι είναι θεμιτό, έπειτα απ’ όσα έχουν συμβεί και τις βεβαιωμένες αστοχίες των επιβληθέντων μέτρων, να επιδιώκει κανείς την απεμπλοκή της τρόικας από τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις και να διεκδικεί μεγαλύτερη ευελιξία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής».

Οπότε εμείς από την πλευρά μας πρέπει να συμπεράνουμε ότι το δέσιμο της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλά κρατεί και ότι τα επόμενα μέτρα που απαιτεί η τρόικα θα υλοποιηθούν, γιατί «είναι  εύκολο να προαναγγέλλεται το τέλος της τρόικας, αλλά εξίσου δύσκολο να επισυμβεί κάτι τέτοιο, πριν διασφαλισθεί η συστηματική έξοδος στις αγορές».

Πολύ μεγάλη επιτυχία! Μένει η τρόικα, δανεισμός και μνημόνια. Φεύγει η τρόικα, δανεισμός από τις αγορές! Και όλα αυτά στις πλάτες των εργαζομένων.

COMMENTS