Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε κυριακάτικη εφημερίδα και σε αντίστοιχη ερώτηση που του υποβλήθηκε για το ενδεχόμενο του «μεγάλου συνασπισμού» έδωσε την παρακάτω απάντηση.
«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη λύση για τη σταθερότητα; Αποκλείετε «μεγάλο συνασπισμό»;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη περνούν μέσα από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Μέσα στην προοπτική αυτή, και εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές. Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδος. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια, όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου».
Η απάντηση αυτή, ως συνέχεια της θέσης του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι η παρούσα βουλή, στη σημερινή της σύνθεση, μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρήθηκε εμμέσως πλην σαφώς ως αιχμή ενάντια στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφει σταθερά τα πυρά του ενάντια στον πρωθυπουργό. Ερμηνεύτηκε ως δυνατότητα δημιουργίας κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας με παράκαμψη του Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Πιπιλή έσπευσε να συμφωνήσει με την πρόταση Αβραμόπουλου. Και δεν ήταν η μόνη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι διάφοροι σχολιαστές έσπευσαν, επίσης, να επισημάνουν ότι με τη σημερινή δύναμη που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην περίπτωση εκλογών που θα τον αναδείξει πρώτη δύναμη αλλά χωρίς αυτοδυναμία είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς να περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να το ομολογούν ήταν σα να έλεγαν ότι ο μεγάλος συνασπισμός ούτε λίγο ούτε πολύ είναι αναπόφευκτος.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όμως, αυτός που καίγεται είναι ο Αντώνης Σαμαράς γι’ αυτό και ορισμένοι σχολιαστές ενέταξαν τις δηλώσεις Αβραμόπουλου στο προσωπικό του πολιτικό παιχνίδι, πράγμα που σημαίνει στην πράξη παράκαμψη του Αντώνη Σαμαρά.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν άμεσα τέσσερα σημαίνοντα στελέχη του. Πρώτος ο Δημήτρης Στρατούλης, της Αριστερής Πλατφόρμας, που απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία.
Την πρόταση Αβραμόπουλου τη σχολίασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος δήλωσε ότι: «Όταν ο υπουργός Εθν. Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο για συνεργασία του κόμματός του με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που ο πρωθυπουργός αρνείται ακόμη και να ενημερώσει τον Αλ. Τσίπρα για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου, είναι γεγονός ότι αυτό αποτελεί είδηση. Δείχνει μια στρατηγική αμηχανία που υπάρχει στο χώρο της ΝΔ μετά την καθαρή ήττα της στις Ευρωεκλογές. Δείχνει επίσης ότι η ΝΔ είναι σε τροχιά αποδρομής.
Επί της ουσίας δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό το σενάριο. Οι διαφορές μας είναι τόσο μεγάλες, που μία συγκυβέρνηση θα οδηγούσε σε πολιτικές τερατογενέσεις. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο, είναι έντονη αντιπαράθεση επί της ουσίας για το παρόν και το μέλλον. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι να μπει οριστικά στο «ντουλάπι» η εμφυλιοπολεμικού τύπου αντιπαράθεση που συχνά τροφοδοτείται και θυμίζει δεκαετία του ‘50».
Είναι φανερό, από τις δηλώσεις Παπαδημούλη, ότι επιχειρείται να έρθει σε αντιπαράθεση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αντώνη Σαμαρά. Παρά το γεγονός ότι απορρίπτει την πρόταση Αβραμόπουλου ό τόνος της δήλωσης βρίσκεται στο εμπόδιο, που λέγεται Αντώνης Σαμαράς, μια και του χρεώνεται εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα στη συζήτηση παρενέβησαν άλλα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο μεν πρώτος απέρριψε την πρόταση Αβραμόπουλου τονίζοντας ότι: «Είναι μια πρόταση η οποία απευθύνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ και κυρίως εξυπηρετεί την προσπάθεια του κ Αβραμόπουλου να έχει το δικό του προφίλ. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει καμία πραγματική πολιτική βάση σε μια τέτοια πρόταση. Έχουμε βγει από μια περίοδο έντονης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις απόψεις που υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Αυτά τα δύο δεν παντρεύονται. Το ένα προϋποθέτει την ήττα του άλλου για να προχωρήσει. Το θέμα δεν είναι μιας αριθμητικής πλειοψηφίας αλλά θα έλεγα μιας πραγματικής κοινωνικής πλειοψηφίας που δεν μπορούμε να πάμε με μέσους όρους. Αυτές οι απόψεις περί μεγάλου συνασπισμού περισσότερο αποτελούν ομολογία και συνειδητοποίηση της ήττας που έρχεται για το συστημικό μνημονιακό μπλόκ, παρά έχουν κάποια περίπτωση να τις δούμε να γίνουν πραγματικότητα».
Και στις δηλώσεις Σκουρλέτη φαίνεται καθαρά η κατεύθυνση. Αβραμόπουλος ενάντια στον Σαμαρά. Οι «μέσοι όροι» του Πάνου Σκουρλέτη δεν έχουν και τόση σημασία από τη στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει πραγματοποιήσει από μόνος του.
Ο Νίκος Παππάς ήταν απορριπτικός και αυτός δηλώνοντας: «Η πρόταση Αβραμόπουλου αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ. Εκλογές απαραίτητες. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αποκλείεται», αλλά σημασία έχει η δήλωση που έκανε στο υπόλοιπο μέρος της, όπου μίλησε για: «αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές «δεξιές στροφές» και υποχωρήσεις» στην περίπτωση που γίνουν εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοδύναμος.
Ουσιαστικά, δηλαδή, από τα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν δημόσια τα τρία επικέντρωσαν τις δηλώσεις τους επάνω στον Αντώνη Σαμαρά. Η γνώμη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν μετράει στην επίσημη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που κυρίαρχα την εξέφρασαν τα υπόλοιπα άλλα τρία.
Η επικέντρωση στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά από μόνη της είναι πολιτικό θέμα για το ΣΥΡΙΖΑ, που σημασία έχει το γεγονός ότι το αναδεικνύει ο ίδιος και με έναν τρόπο δικαιολογεί, με διάφορα «επιχειρήματα» την απόρριψη της πρότασης Αβραμόπουλου.
Από την πλευρά, τώρα, της επίσημης Νέας Δημοκρατίας η πρόταση Αβραμόπουλου δεν έγινε δεκτή. Δόθηκε ουσιαστικά, ανεπισήμως, η ίδια ερμηνεία που έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ερμηνεία αυτή εξ αντικειμένου αποτελεί πολιτική βάση για μια ενδεχόμενη συμφωνία αν λείψει από τη μέση ο …Αντώνης Σαμαράς.
Εδώ θα θυμίσουμε μια τοποθέτηση του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της βουλής, όπου απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον προκάλεσε να μάθει τους κανόνες της δημοκρατίας καταλήγοντας με τη φράση «και εμείς εδώ είμαστε».
Ο λαός μας λέει σοφά ότι «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Είναι φανερό ότι οι δηλώσεις Αβραμόπουλου δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι τροχιοδεικτικές βολές. Το θέμα υπάρχει και συζητιέται. Και υπάρχει από καιρό. Και για τα δύο κόμματα. Ο στόχος είναι η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος. Η ερώτηση που απευθύνθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο περιλάμβανε τη λέξη σταθερότητα.
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόταση Αβραμόπουλου δια των δηλώσεων των στελεχών του, κατά τη γνώμη μας, είναι «λογικό». Τίποτα, όμως, δεν αποκλείει η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, που απηύθυνε από το βήμα της βουλής, να πραγματοποιηθεί, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα μαθήματα δημοκρατίας για τα οποία έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.
Και το απέδειξε με την απόδοση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος στον Αντώνη Σαμαρά, αφ’ ενός, και με την αποβολή κάθε ριζοσπαστικού μέτρου από την πολιτική του. Ακόμη και αυτή η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση του μνημονίου» έγινε «απεμπλοκή από το μνημόνιο», δηλαδή υιοθέτησε την πρόταση Κουβέλη με βάση την οποία συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για απεμπλοκή από το μνημόνιο μιλάνε. Παραπέρα, ακόμη και για την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα έχει πάψει να δεσμεύεται.
Δεν θα είναι παράξενο στο τέλος να πραγματοποιηθεί το «και εμείς εδώ είμαστε» του Αντώνη Σαμαρά, έστω και αν ο ίδιος πάρει την άγουσα για τα πολιτικά αποδυτήρια. Ίδωμεν.
COMMENTS