Σε σαφάρι βουλευτών πρόκειται να επιδοθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να εξασφαλίσει το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μ’ αυτόν τον τρόπο να μην υπάρξει πρόωρη προσφυγή σε Εθνικές εκλογές. Ο ίδιος δηλώνει ότι «με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως τον Μάρτιο».
Αυτά διατείνεται ο πρωθυπουργός στο όνομα ότι «πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το παιχνίδι, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς φαίνεται λογικό, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θα έχει εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, να δηλώνει ότι «οπότε πάει και το τελευταίο εμπόδιο για την εξάντληση της τετραετίας…».
Από πρώτη ματιά τα πράγματα φαίνονται απλά. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει τους απαραίτητους βουλευτές για να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (όλοι γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή αναζήτηση βουλευτών) και έτσι αντιπαρέρχεται την πίεση, που του εξασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβλέψει πρόωρες εκλογές είτε επειδή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει από τη λαϊκή αγανάχτηση μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται είτε επειδή δεν θα κατορθώσει να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή έκδηλη είναι η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να πείσει τον Ελληνικό λαό, μέσα από τη συνέντευξη, ότι η χώρα εγκαταλείπει οριστικά τα μνημόνια και τα δανεικά, ότι θα δανείζεται όποτε έχει ανάγκη, ότι μπαίνει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ότι η ανεργία άρχισε να μειώνεται και ότι η χώρα μας, από εδώ και στο εξής, θα μεταβληθεί σε μια «φυσιολογική χώρα»!
Το βέβαιο είναι ότι ισχυροί κύκλοι του ξένου κεφαλαίου, που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από το γενικό ξεπούλημα που έχει καταφύγει η κυβέρνηση, θέλουν να παραμείνει στη διακυβέρνηση της χώρας η παρούσα κυβέρνηση. Το ίδιο επιθυμούν και τα αφεντικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, οπότε συμπεραίνει κανείς ότι η αντιλαϊκή ρότα της κυβέρνησης δε πρόκειται να παρεκκλίνει, εμφανίστηκαν οι πρώτες ανησυχίες μήπως και τυχόν η κυβέρνηση παρασυρθεί και πέσει στη γνωστή «αρρώστια» του λαϊκισμού.
Οι ανησυχίες αυτές έχουν ως βάση τον ανασχηματισμό, που πολλά ΜΜΕ, προσκείμενα στην κυβέρνηση και στην πολιτική που εφαρμόζει, διέκριναν ότι είναι ένας ανασχηματισμός με εκλογικές σκοπιμότητες. Έτσι το «Κεφάλαιο» κυκλοφόρησε με κύριο τίτλο «Η στροφή στο λαϊκισμό ανησυχεί τις Βρυξέλλες», ενώ στο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή» φροντίζει να προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι «Η κυβέρνηση χρειάζεται να έχει μια σαφή ρότα. Ο άνεμος του λαϊκισμού είναι ισχυρότατος και μπορεί εύκολα να τη ρίξει, μαζί με τη χώρα, στα βράχια».
Ο Αντώνης Καρακούσης, στο «Βήμα της Κυριακής», πηγαίνει ακόμη παραπέρα: «Από τη μια όρκοι πίστης στις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη επιβράβευση των εκπροσώπων του παλαιοκομματισμού και της πολιτικής ευτέλειας. Η σχοινοβασία του κ. Σαμαρά είναι προφανής και εν πολλοίς αδιέξοδη»!
Για να συμπληρώσει: «Κακά τα ψέματα, ο ανασχηματισμός αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο και κατέδειξε την εξάντληση του τρέχοντος πολιτικού συστήματος. Κλονισμένο από τη μεγάλη κρίση κινείται πλέον χωρίς εφεδρείες, η αξιοπιστία του καταρρέει και οι επιλογές του δεν είναι υπερασπίσιμες από νοήμονες πολίτες. Λογικά το πολιτικό σύστημα φθάνει σε οριακό σημείο. Από εδώ και πέρα όλα μπορεί να συμβούν»!
Είναι φανερό ότι οι εξελίξεις που έρχονται θα είναι καθοριστικές. Από τη μια μεριά εκφράζεται η ανησυχία προς τη κυβέρνηση για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής, από την άλλη μεριά διαπιστώνεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει εξαντληθεί, κομψή αλλά ρητή έκφραση της πολιτικής κρίσης.
Και επειδή στο ίδιο άρθρο ο Αντώνης Καρακούσης προβλέπει ότι «κάποια στιγμή θα δοθεί στην Ελλάδα μια μεγάλη καθοριστική μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις του ορθολογικού εκσυγχρονισμού και του οπισθοδρομικού λαϊκισμού», που «κατά τα φαινόμενα είμαστε πολύ κοντά…», είναι φανερό ότι το Κόμμα μας θα βρεθεί ανάμεσα στις μυλόπετρες πολύ πιο ισχυρών διλημμάτων απ’ ότι τις προηγούμενες εκλογές.
Από αυτήν την άποψη, ως «Νέα Σπορά», η αρθρογραφία μας για τις πρόσφατες εκλογές παίρνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μαζί με τις επισημάνσεις μας για την κρίση του πολιτικού συστήματος, πάνω απ’ όλα, όμως, καθίσταται ζήτημα καίριας σημασίας η πρόταση διεξόδου που θα καταθέσει το Κόμμα μας.
COMMENTS