Το βέβαιο είναι ότι δεν θα πλήξουμε από τις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται. Τα κόμματα, «κερδισμένα» ή «χαμένα», ήδη επιχειρούν το πώς θα συνεχίσουν και θα υλοποιήσουν τον παραπέρα σχεδιασμό τους, σαφώς παίρνοντας υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές ερμηνείες που προβάλλουν σε πρώτο βαθμό. Είναι φανερό πως υπάρχουν διπλές ερμηνείες.
Μάλιστα, πρέπει να πούμε, ότι οι ερμηνείες αυτές, που δίνουν στα εκλογικά αποτελέσματα, προδίδουν τις ηγεσίες των κομμάτων, γιατί δεν αντιστοιχούν στα όσα προτίθενται να κάνουν, γεγονός, που αποκαλύπτει πως αλλιώς διαβάζουν τα εκλογικά αποτελέσματα για το «πόπολο» και αλλιώς αντιδρούν στην πραγματικότητα.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δηλωτική της πρωτοβουλίας των κινήσεων, που θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε καθαρό, με τις προειδοποιήσεις του στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, ότι ζητάει εθνικές εκλογές. Μίλησε για δυσαρμονία ανάμεσα στο λαό και τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, που υπάρχει στο κοινοβούλιο.
Προσπάθησε να απονομιμοποιήσει την κυβέρνηση και προχώρησε και σε πρακτικά αιτήματα. Ζήτησε «να έχει λόγο» για το νέο Επίτροπο, το νέο Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο που «έχει στο συρτάρι της».
Η αντίδραση αυτή του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπεί, από τη μια, να αποκρύψει ότι ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε να κάνει με την άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία, δεν επετεύχθη. Το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε τη δυναμική, που χρειαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «στα γεμάτα» να βάλει άμεσο θέμα απομάκρυνσης της κυβέρνησης.
Από την άλλη, αυτό το ίδιο το αποτέλεσμα, επειδή φέρνει ως πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αναγκάζει συγκαλυμμένα να τροποποιήσει την τακτική του. Να μην απομακρύνεται από τη βασική του θέση για εθνικές εκλογές μεν, αλλά και να μην τις απαιτεί με υψηλούς τόνους. Φανερά οι τόνοι έχουν χαμηλώσει, ενώ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονος σκεπτικισμός.
Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απάντησαν με μία φωνή ότι η «ανατροπή» που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε ακόμα παραπέρα. Χαρακτήρισε συνολικά τις «απαιτήσεις», που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως «αντισυνταγματικές». Και τα δύο κόμματα έδωσαν τη δική τους ερμηνεία στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Θεώρησαν ότι η κυβέρνηση νομιμοποιείται να συνεχίσει το έργο της και πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι πήραν το λαϊκό μήνυμα κάνοντας λόγο για «επιτάχυνση» της πολιτικής που εφαρμόζουν με κοινωνική ευαισθησία!… Δεν μας απάντησαν, όμως, πως είναι δυνατόν μια αντιλαϊκή πολιτική, συμφωνημένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μακρό χρονικό διάστημα, να εφαρμοστεί με κοινωνική ευαισθησία!…
Η εκτίμηση αυτή των δύο κυβερνητικών κομμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ευρωεκλογές (και σε συνδυασμό με τις Περιφερειακές εκλογές) δεν πήρε εκείνο τον εκλογικό «αέρα», ώστε το αίτημα για απομάκρυνση της κυβέρνησης να τίθεται ως αυτονόητο επακόλουθο των πρόσφατων εκλογικών αποτελεσμάτων.
Κατά συνέπεια να θεωρηθεί μια νέα άμεση προσφυγή σε εθνικές εκλογές, μέσα από τις οποίες θα ήταν δυνατό να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, ότι αποτελεί μια επίσης αυτονόητη έως και αναγκαστική διαδικασία για τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις υπέστησαν μια σημαντική μείωση των δυνάμεών τους, τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:
Όπως, επίσης, το βέβαιο είναι ότι ο κυβερνητικός δικομματισμός βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του, χειρότερη και από αυτή των εκλογών του Μάη του ’12. Το δε ΠΑΣΟΚ μέσα σε δύο χρόνια έχει υποδιπλασιάσει τις δυνάμεις του. Και αυτό το γεγονός είναι πολιτικό πρόβλημα, που θα τροφοδοτήσει οπωσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα βάλουν επί τάπητος και το θέμα της διακυβέρνησης.
COMMENTS