Η «Νέα Σπορά» ανάρτησε το σχετικό βίντεο, που αφορά στα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, για να πληροφορηθούν οι αναγνώστες της, από «πρώτο χέρι», δηλαδή από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αστικά ΜΜΕ το πώς αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα αυτό. Η απάντηση ήταν ιδιαιτέρως …σαφής! «Μυρίζει» μούχλα από ελληνικές καλένδες. Θα το εξετάσουν…!!!
Το πρόβλημα των πλεονασμάτων της Γερμανίας, γιατί περί προβλήματος πρόκειται, αρχίζει να γίνεται έντονα πιεστικό, γιατί δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε σχέση με τις άλλες οικονομίες των μελών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα με την Ιταλία, την Ισπανία ακόμη και με την Γαλλία.
Η Γερμανία έχει επιβάλει μια οικονομική πολιτική σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιστά πολύ δύσκολη υπόθεση την ανάκαμψη των οικονομιών των άλλων μελών – κρατών της, με αποτέλεσμα την αύξηση των ελλειμμάτων τους και του δημόσιου χρέους. Αυτά τα ελλείμματα ουσιαστικά είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας.
Έτσι βλέπουμε να σημειώνεται αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας, μείωση των εισαγωγών, την ίδια στιγμή που κρατάει την εσωτερική ζήτηση σταθερή ή και μειούμενη, ως αποτέλεσμα της πραγματικής μείωσης των μισθών των εργαζομένων. Η σταδιακή μείωση των μισθών των εργαζομένων στη Γερμανία είναι υπόθεση που κρατάει πάνω από δέκα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 6εκατ. εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται με το καθεστώς των mini jobs, δηλαδή, επί ελληνικότερο και κατά το κοινώς λεγόμενο, με «δουλειές του ποδαριού», χωρίς ασφάλιση και αμοιβές, που δεν ξεπερνάνε τα 300 ευρώ, ενώ η ανεργία σταθερά ανεβαίνει, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως τόνισαν οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Όλι Ρεν είναι υποχρεωμένοι να …εξετάσουν το ζήτημα των πλεονασμάτων της Γερμανίας τόσο γι’ αυτήν την ίδια, για την οικονομία της, όσο και σε σχέση με τις άλλες οικονομίες των υπόλοιπων μελών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως…
Ο Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο, γνωστός απολογητής της Γερμανίας, έσπευσε να καλύψει εκ των προτέρων τη Γερμανία λέγοντας ότι δεν είναι τόσο πρόβλημα τα πλεονάσματα της Γερμανίας όσο το γεγονός ότι οι άλλες χώρες δεν έχουν πλεονάσματα!!!
Με δυο λόγια το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας το μετέτρεψε σε αιτία κατηγορίας ενάντια στις χώρες, που σημειώνουν ελλείμματα …κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει ότι ακριβώς είναι αυτή η οικονομική πολιτική της Γερμανίας που δημιουργεί τα ελλείμματα των οικονομιών των άλλων μελών – κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή, που η Γερμανία ισχυροποιεί τη θέση της σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας το αποτέλεσμα του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης, που σημαίνει στην πράξη την ένταση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταση των αντιθέσεων μεταξύ των χωρών της, που ισχυροποιεί και την τάση διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται και η δεύτερη τάση, που χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τάση ενότητας, η οποία πρακτικά εκφράζεται με την ενιαία στάση των μονοπωλίων απέναντι στην εργατική τάξη, που αυτό σημαίνει την πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή, την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και εκφράζεται μέσα από τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει μνημόνιο.
Αυτήν την περίοδο η τάση διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα ισχυρή και εκφράζεται κυρίως γύρω από το πρόβλημα της συγκρότησης της ευρωζώνης. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι η τάση διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα φέρει από μόνη της τη διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε θα καταλήξει από μόνη της στο απραγματοποίητο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για να πραγματοποιηθεί στην πράξη και να οδηγήσει στη διάσπαση ή και, τελικά, στο απραγματοποίητο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται και η στάση της ίδιας της εργατικής τάξης ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ένταση της ταξικής πάλης, στάση η οποία θα είναι ενιαία για όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα απαιτεί την αποδέσμευση της κάθε χώρας από αυτήν, πράγμα που σημαίνει, στο πολιτικό επίπεδο, ότι προϋποθέτει και την ενιαία στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά τη γνώμη μας το ζήτημα της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον πιο βασικό κρίκο, που αφορά στη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και της εργατικής τάξης, πράγμα που το επιβάλλουν δύο βασικοί παράγοντες:
• Ο πρώτος είναι ότι η πραγματοποίηση του σοσιαλισμού είναι αδύνατη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ο δεύτερος είναι ότι μέσα απ’ αυτόν τον κρίκο μπορεί να εκφραστεί και να αναπτυχθεί η πάλη του εργατικού κινήματος, να ενταθεί η ταξική πάλη για τα άμεσα και καυτά προβλήματα, τα οποία οδηγούν στην εξαθλίωση τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες της Ένωσης, που ταυτόχρονα θα έχει ως στόχο και θα οδηγήσει στην αλλαγή των τάξεων στην εξουσία με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.
Τέλος ακόμη μια πλευρά του ζητήματος των πλεονασμάτων της Γερμανίας. Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ευθύνη κύρια της Γερμανίας δε δημιουργεί αντιθέσεις μόνο μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημιουργεί αντιθέσεις και σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό το διαπιστώνουμε από τη στάση των ΗΠΑ, που συνεχώς υποδεικνύουν στη Γερμανία να διαφοροποιήσει την οικονομική πολιτική της, γιατί έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ δολαρίου και ευρώ.
Σ’ αυτό το θέμα ενιαία στάση κρατάνε και οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που εκφράζεται μέσα από τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στη Γερμανία, στάση που αφορά και τη χώρα μας, ως προς την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο».
COMMENTS