Χρειάζεται μια απάντηση

Όσο εξελίσσονται τα γεγονότα γύρω από τη Χρυσή Αυγή, στην προοπτική μάλιστα να επεκταθεί η έρευνα των δικαστικών αρχών σε βάρος της, τόσο ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο για τις προθέσεις και τους στόχους της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε δια του Πρωθυπουργού ότι δεν προτίθεται να πάει σε επαναληπτικές εκλογές στην περίπτωση που παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θυμίζουμε ότι για να διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, απαιτείται από την πλευρά της Χρυσής Αυγής να παραιτηθούν και οι επιλαχόντες στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Για να αποφύγει η κυβέρνηση τις επαναληπτικές εκλογές προτίθεται να στηριχτεί σε ερμηνείες συνταγματολόγων (;!) με βάση τις οποίες θα νομιμοποιήσει τη λειτουργία της Βουλής με 282 βουλευτές.

Στο μεταξύ έχουν εγερθεί σημαντικές ενστάσεις ως προς τις ερμηνείες των συνταγματολόγων στις οποίες θα στηριχτεί η κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η πρωθυπουργική ρήση «δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές».  Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής. Δεν επιθυμεί εκλογές.

Άλλοι συνταγματολόγοι, όμως, θεωρούν ότι από τη στιγμή που παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και όλοι οι επιλαχόντες, κατά τον εκλογικό νόμο, είναι υποχρεωτική η προσφυγή σε επαναληπτικές εκλογές.

Αν η Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση δεν επιθυμούν επαναληπτικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη μεριά, πατώντας πάνω στην ερμηνεία του εκλογικού νόμου, που δίνουν άλλοι συνταγματολόγοι, περί υποχρεωτικής προσφυγής σε επαναληπτικές εκλογές, επιδιώκει να διεξαχθούν αυτές.

Ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Επιδιώκει μέσα από τις επαναληπτικές εκλογές και τα αποτελέσματά τους να δημιουργήσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα. Μια εικόνα που είναι κοντά στην πραγματικότητα. Στόχος να επιβάλει αμέσως μετά γενικές εθνικές εκλογές.

Δεν πρόκειται να θίξουμε αυτήν τη στιγμή το ουσιαστικό θέμα για το εάν πρέπει η χώρα να πάει σε εθνικές εκλογές , έστω και δια «της τεθλασμένης» ούτε εάν οι διαφορετικές ερμηνείες των συνταγματολόγων οδηγούν αυτά τα κόμματα σε διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις ή οι διαφορετικοί πολιτικοί στόχοι «υπαγορεύουν» τις διαφορετικές ερμηνείες των συνταγματολόγων.

Από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι πάνω στο ενδεχόμενο η Βουλή να λειτουργήσει με 282 βουλευτές δρομολογείται μια πολιτική εξέλιξη, που μπορεί αυτή τη στιγμή να αφορά τη Χρυσή Αυγή, αύριο, όμως, μπορεί να αφορά και ένα άλλο κόμμα.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θεωρία των δύο άκρων δεν εξέλειπε με ό, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε βάρος της Χρυσής Αυγής. Η θεωρία αυτή είναι ένα διαχρονικό προπαγανδιστικό όπλο στο οπλοστάσιο των κομμάτων της αστικής τάξης και δεν  μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εμπλέξει και το «άλλο άκρο».

Αντίθετα. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι η αστική τάξη μπορεί να αναδιπλώθηκε σε ότι αφορά τη Χρυσή Αυγή, μπορεί να την έβαλε στο στόχαστρό της, κάτω από συγκεκριμένους πολιτικούς όρους, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, που συμπυκνώνονται στο απόφθεγμα «δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές», αλλά ο κύριος στόχος της είναι το επαναστατικό κίνημα. Και για αυτό δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο είναι απολύτως αναγκαίο να απαντηθεί αμέσως από την ηγεσία του Κόμματος. Στον Τύπο γράφτηκε, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα κάποια διάψευση από κανένα κόμμα, ότι για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είχαν ενημερωθεί οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Σε τι έχουν ενημερωθεί οι ηγεσίες των κομμάτων; Έχουν ενημερωθεί και για τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή; Και εάν ναι, ποια θα είναι η στάση του Κόμματος απέναντι σε αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις;   

 

 

 

 

 

 

COMMENTS