Τα νέα δεν είναι καλά

Στο άτυπο Eurogroup που συνεδρίασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας αποφασίστηκε ότι η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη. Γνωρίζουμε, ήδη, ότι το ελληνικό θέμα θα ανοίξει στις 14 του Οκτώβρη.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι οι εταίροι μας επιταχύνουν τις αποφάσεις τους σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. Επιθυμούν να καθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την Ελλάδα πριν το νέο έτος, το 2014. Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουν και για την Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι χωρίς σημασία, γιατί μπορεί να επιταχύνει αντίστοιχες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Μερικοί πολιτικοί σχολιαστές έχουν θέσει το ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αντέξει η κυβέρνηση.

Το τι θα αποφασιστεί για την Ελλάδα στις προσεχείς συνεδριάσεις του Eurogroup θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο που θα κάνει η τρόικα. Και απ’ ότι λέγεται η τρόικα θα τα κάνει όλα «φύλλο και φτερό». Θα είναι πολύ αυστηρή!

Γι’ αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση βιάζεται να καταρτίσει τον κατάλογο των  εργαζομένων που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απόλυσης, προωθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, την αποπληρωμή των χρεών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ για να πωληθούν «στεγνές», το νέο κώδικα των δικηγόρων, για να μην την «πιάσει» πουθενά η τρόικα.

Γνωρίζουμε, ήδη, την πρωθυπουργική εντολή προς τους υπουργούς του. Να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες, «γιατί η τρόικα δεν θα ανεχτεί άλλες κοροϊδίες»! Όμως…

Όπως μεταδίδουν οικονομικοί παρατηρητές τα αγκάθια για την Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν και συγκεντρώνονται σε τέσσερα σημεία. Πρώτο, θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το ύψος του οποίου δεν μπορεί να προσδιοριστεί από τώρα. Θα εξαρτηθεί από τον έλεγχο της τρόικας. Ξεκινάει από τα 4.5δισ ευρώ. Δεύτερο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει δημοσιονομικό κενό, πράγμα που σημαίνει ότι τίθεται σε αμφισβήτηση όλη η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τρίτο, μετά από αυτά η Ελλάδα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και το πώς θα γίνει η χρηματοδότηση είναι ακόμη ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Τέταρτο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος και εκεί πάνω εκδηλώνονται οι αντιθέσεις με δεδομένο ότι παράγοντες της ΕΚΤ δηλώνουν απερίφραστα ότι η εξόφληση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας «θα πρέπει να γίνει πλήρως».

Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω ανατρέπουν την πολιτική επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, γιατί «ξεκρεμάνε» την επιχειρηματολογία της ότι «τελειώνουμε με τα μνημόνια», μπαίνουμε σε περίοδο «αντιστροφής της ανεργίας», θα υπάρξει «ανακούφιση των εργαζομένων, γιατί θα διανεμηθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, κτλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις για την πρόθεση της κυβέρνησης να διανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος αρνήθηκε να απαντήσει. Και την ξεκρεμάνε γιατί θα χρειαστούν νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και νέα μνημόνια.

Όμως το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις διεθνείς αγορές το 2014, ότι η πορεία της δεν είναι εξασφαλισμένη και ότι στο βάθος προβάλλει ξανά το Grexit.

COMMENTS